När kaninen har ont i magen

När kaninen inte vill äta


En kanins mag-tarmsystem är gjort för att vara igång konstant och en frisk kanin äter mest hela tiden (förutom när den sover förstås). Många kaniner som slutar äta har ont i magen men vad som är hönan och vad som är ägget kan ibland vara svårt att säga. Oavsett orsak är det viktigt att kaninen som inte äter snabbt får extra vård då läget snabbt kan bli kritiskt!


Här kan du läsa mer om varför mag-tarmproblem är vanligt hos kaniner:

Tecken på att kaninen har ont i magen är:

  1. Kaninen tar inte emot favoritgodis som pellets, brödbit, gröna blad eller torkade örter.
  2. Kaninen sitter ihopkurad eller drar sig undan och sitter/ligger och trycker magen mot golvet. Ibland byter de ställning ofta, som om kaninen inte kan hitta ett bekvämt sätt att ligga på.
  3. Man kan ibland se att kaninen spänner sidorna av munnen, andas fortare/långsammare, drar bak öronen och sluter ögonen något. Detta är tecken på smärta.

    Med det sagt så döljer kaniner långvarig smärta väldigt väl, så den kan ha ont utan att visa några tecken alls.

Vad gör du när kaninen har ont i magen?

Om du misstänker att din kanin har ont i magen ska du direkt kontakta veterinär! Har du ingen veterinär i närheten som har öppet kan du ta kontakt med en online-veterinär (t ex FirstVet eller liknande) som ett första steg.


I väntan på veterinärbesök kan du själv hjälpa din kanin genom att använda dig av de här tipsen:


  1. Rörelse är bra för att få igång tarmrörelserna. Försök få kaninen att skutta omkring, ofta krävs att en jagar på kaninen lite för att den ska röra på sig. Det är dock viktigt att kaninen får vila lite mellan varven också, lagom kan vara ca 2 min rörelse följt av ca 15 min vila. Kom ihåg att inte skrämma kaninen. Fortsätt med rörelsen medan du förbereder att åka till veterinär.

  2. Stödmatning med Critical Care, Supreme recovery plus eller pelletsgröt är bra men också riskabelt ifall det är riktigt stopp i magen eftersom du då bara fyller på. Kaniner kan inte kräkas och en allt för full magsäck kan spricka om det går illa. En kompromiss kan vara att ge ca 2 ml åt gången och känna efter mellan givorna så magen inte blir mer spänd.

  3. Kaniners tarmsystem fungerar lite som ett element och när det stannar av kan de får svårt att hålla kroppstemperaturen. Det är därför viktigt att hålla kaninen varm, bädda in den i filtar och kanske en varmvattenflaska på vägen till veterinären.

 

I vissa fall kan ovan nämnda tips häva lättare magstopp om de upptäcks tidigt. Om kaninen börjar äta och bli mer sig själv igen kan du avvakta med veterinärbesöket, men fortsätt ha uppsikt över kaninen då det är stor risk att kaninen får återfall.


Vad gör du om veterinären inte kan något om kaniner?

Den svenska veterinärutbildningen innehåller inte ingående studier över kaninmedicin och många veterinärer har därför begränsad kunskap om kaniner. Vissa veterinärer vet därför inte om att matvägrande kaniner kan vara allvarligt sjuka och vet heller inte hur det ska behandlas.  Du hittar veterinärer med extra kunskap om kaniner på vår sida för "Kaninvänlig klinik"


Oavsett var ni hamnar ska du insistera på att få hjälp och ge råd utifrån följande tips. När magstopp har konstaterats hos veterinär så består grundbehandlingen ofta av:

  1. smärtstillande medicin
  2. vätska i form av dropp under huden eller direkt i blodet
  3. tarmstimulerande medicin
    (OBS, om totalstopp misstänks ska inte tarmstimulerande medel ges på grund av risk för magsäcksruptur)


Alla veterinärer har tyvärr inte denna kunskap och då behöver du eventuellt bistå dem. Om du har/har haft kontakt med FirstVet brukar även de kunna hjälpa till med behandlingsprotokoll och doseringsförslag då de har en kaninkunnig veterinär ansluten till sig.


Exempel på mediciner som är säkra för kaniner och ofta används i sammanhanget är:

Metacam/meloxicam (smärtstillande), Vetergesic/buprenorfin (smärtstillande), vetalgin/novalgin/metamizol (smärtstillande och kramplösande), Zantac/ranitidin (Magsäcksslemhinneskyddande och tarmstimulerande) och Primperan (tarmstimulerande).

 

Behandling som förmodligen INTE hjälper när kaninen har ont i magen

En vanlig myt är att ananas- eller papayajuice kan lösa hårbollar i magsäcken. Det är inte sant. Däremot kan vätskan och energin i juicen göra underverk. Men eftersom sockerhalten i fruktjuice är väldigt hög så är utspädd critical care ett bättre alternativ.

Andra huskurer som kaffe och filmjölk är rent dåligt att ge. Kaniners magar är inte gjorda för att hantera mjölkprodukter och lactobaciller (de ”goda bakterierna” i fil) förekommer inte naturligt i kaniners tarmsystem så de gör ingen större nytta där. Det viktigaste att tänka på är att aldrig avvakta och se om kaninen tillfrisknar av sig själv. Ju längre tid du väntar desto svårare är det att få igång magen och risken är stor att kaninen ligger död nästa morgon.