Om oss

VI VILL HA FLER GLÄDJESKUTT

Bakgrund

Kaniner är ett av våra vanligaste husdjur, men de har under lång tid haft en mycket låg status. Idag ser vi en trend där allt fler vuxna köper kaniner och har dem på stora ytor i par/grupp. Trots denna positiva vändning är okunskapen fortfarande stor hos många kaninägare, något som leder till både fysiska och psykiska problem hos kaninerna.


Det finns ett behov av en förening som värnar om dessa missförstådda kaniner, om alla kaniner. Både de som tävlar i utställningar och hopptävlingar och de som helst sitter hemma och myser i soffan. En förening som kan visa vägen och utbilda såväl veterinärer som djuraffärer. Det är därför som Sveriges Kaninvälfärdsförening bildades i juni 2015.


Sveriges Kaninvälfärdsförening är en ideell förening vars syfte är att värna om svenska tamkaniners välfärd och höja kaninens status som sällskapsdjur.


Vi vill att alla kaniner ska få bo så stort att de kan utföra sina naturliga behov, och att de ska få den stimuleringen de behöver för att må bra. Självklart finns det mycket mer vi arbetar för i kaninernas levnadsmiljö.

Mål & Visioner

Vi drömmer om en värld där ingen kanin behöver sitta ensam i en bur, där inga kaniner lämnas vind för våg åt sina öden och där ingen kanin behöver bli sjuk för att dess matte eller husse inte vet hur de ska ta hand om sitt husdjur på på bästa sätt. Vi förstår att alla dessa drömmar inte kommer bli verklighet direkt, men förhoppningsvis kan vi uppfylla våra mål inom en överskådlig framtid.
Det vi vill är att:

  • Alla kaniner ska få bo så stort att de kan utföra sina naturliga behov, och de ska få den stimuleringen de behöver för att må bra. Det inkluderar social aktivering vilket fås allra bäst av en kaninkompis.
  • Alla sällskapskaniner ska vara märkta och registrerade. Ingen ska kunna överge sin kanin utan att stå till svars för det och en kanin som kommit vilse ska kunna hitta hem igen.
  • Alla kaninägare, veterinärer och andra människor som tar hand om kaniner ska ha kunskap om hur arten fungerar och vad den behöver för att må bra.