Vår vision är att kaninregistret ska omfatta alla Sveriges kaniner. Det är en lång väg dit men någonstans måste man börja. Registret är öppet för alla ID-märkta kaniner och kaninägaren väljer själv vilka uppgifter till ägaren som finns med och vem som kan få ut information från registret.
SKVFs register finns till för kaninernas skull och kan inte användas vid tvister om ägarskap eftersom det inte är lagligt bindande.
Observera att Sofia och Sara arbetar ideellt med kaninregistret och svarar i mån av tid.
För att registrera din kanin måste kaninen vara ID-märkt. Mer om ID-märkning och hur du gör om kaninen inte är ID-märkt kan du läsa längre ner på sidan.
När kaninen är ID-märkt surfar du till https://kaninregistret.se och skapar ett ägarkonto. Du väljer själv kontonamn och lösenord (båda kan du ändra när som helst senare) samt skriver under ett samtyckesavtal med BankID. Sedan kan du skriva in din kontaktinformation och välja om denna är synlig vid kaninsökning eller inte.
Inloggad på ditt ägarkonto skriver du in kaninens namn och ID-märkning samt övrig information som kan hjälpa en upphittare identifiera just din kanin. Du kan även länka till en bild på kaninen.
Uppfödare registrerar sina kaniner på samma sätt som ägare och kan välja att ha ett annat namn och mejladress när de visas som uppfödare.
När man överlåter en kanin (som både uppfödare eller ägare) tar man ut en kod att skicka med de nya ägarna som de skriver in i sitt ägarkonto för att ta över kaninen och dess information direkt i registret.
Hur kan man söka i kaninregistret?
SKVFs digitala kaninregister är öppet för allmän sökning. Man kan söka på chipnummer, örontatueringar och ringnummer. Man kan ange ? istället för tecken om man inte är säker (exempelvis “Vänster öra: 12A?” eller “Höger öra: 1?A?”) och bara sökningar med 10 eller färre träffar visas.
Du får upp de kaniner som har märkning som stämmer med din sökning samt kontaktuppgifter till ägare och ev. uppfödare. Om ägare eller uppfödare valt att inte vara publik kan kontakt förmedlas via SKVF.
Hur får jag hjälp med kaninregistret?
Kaninregistret är skrivet för att vara självförklarande i största möjliga utsträckning och har antingen hjälptext direkt på sidan eller hjälpikoner att klicka på för mer information. Dessutom har varje sida en kontaktlänk “Åsikter?” uppe i högra hörnet. Klicka på den och ditt mejlprogram kommer att öppnas så du kan skicka din fråga, felanmälan eller önskemål.
Om din kanin inte redan är märkt kan du kontakta närmaste veterinär. Veterinären kan chipmärka din kanin med samma sorts chip som används till katt och hund. Kaninen behöver inte sövas eller bedövas inför ingreppet. Fördelen med chip är att ingreppet är enkelt och ger minimal påverkan på kaninen. Nackdelen är att det inte går att veta att kaninen är märkt utan att läsa av den med en chipläsare.
Ett annat alternativ är att örontatuera kaninen. Det måste göras hos veterinär och kaninen måste bedövas. Fördelen med örontatuering är att det är enkelt att se om kaninen är märkt och nackdelen är att det är ett större ingrepp där kaninen måste bedövas och att märkningen kan blekna med tiden. Vi rekommenderar chipmärkning om det inte är så kaninen ändå ska sövas av någon annan anledning. För att kunna örontatuera din kanin måste du eller din veterinär beställa en blankett av oss med ett förifyllt nummer att tatuera in i kaninens vänstra öra. För att beställa en förifylld blankett mailar du kaninregistret@skvf.se. Beställ blanketten i god tid så att den hinner komma fram. Den förifyllda blanketten kan även skickas som pdf via mail.
Självklart är det inte fel att både örontatuera och chipmärka kaninen.
Vi registrerar ringmärkta kaniner men rekommenderar att ringen avlägsnas och ersätts med chipmärkning. Ibland går det att försiktigt lirka loss och dra av ringen. Går inte det behöver ringen klippas upp. Det kan vara svårt så gå gärna till en veterinär om du är osäker. Du kan då passa på att chipmärka kaninen samtidigt.
Du kan när som helst logga in på ditt ägarkonto och ändra alla uppgifter om dig själv eller dina kaniner. Du kan även ta bort kaniner, uppgifter eller hela kontot om du så vill.
Du bestämmer själv vilka personuppgifter du anger i ditt ägarkonto samt huruvida dessa visas, både som ägare och uppfödare, när en sökning ger träff i registret. Om du väljer att dölja dina uppgifter kan kontakt förmedlas via SKVF. Alla ägaruppgifter kan dock lämnas ut, på begäran, till myndigheter (såsom polis, Jordbruksverket, tull) och veterinärkliniker.
Att registrera kaniner hos kostar ingenting. Man behöver inte vara medlem för att registrera sin kanin.