Lista längre ner på sidan
Sveriges Kaninvälfärdsförening menar att kaninuppfödning är ett enormt ansvar. Detta bland annat eftersom det redan finns så många kaniner på marknaden och omplaceringshemmen svämmar över av oönskade kaniner.
Vi står inte för en nolltolerans mot avel. Ska man avla menar vi att man måste göra det på ett etiskt försvarbart sätt med god hälsa och välfärd som mål. Då kan aveln hjälpa till att höja hälsa och status på kaninerna.
Under årsmötet 2019 lyftes ett önskemål om att Sveriges Kaninvälfärdsförening ska ha Godkända Uppfödare, precis som vi redan hade Godkända omplaceringhem och Kaninvänliga Kliniker. Arbetet som krävdes för att göra bra kriterier var omfattande. 2022 publicerades en lista över uppfödare som uppfyller föreningens kriterier. Dessa kriterier togs fram tillsammans med våra medlemmar (medlemsundersökning), efter föreläsningar om avel/hälsa från veterinärer och i samspråk med the Rabbit Welfare Association and Fund.
Det här är en lista över uppfödare som håller sina kaniner och avlar enligt de råd och den policy föreningen satte vid sitt bildande 2015. Kriterierna är långt över den minimi-nivå som krävs enligt Jordbruksverket. Det är helt frivilligt att finnas med på listan och SKVF menar inte att andra uppfödare är dåliga.
Kriterierna för att stå med på listan behandlar yta, sociala behov, antal kullar, olämpliga avelsdjur, rekommendationer till köpare, ansvar efter försäljning, registrering och övrigt. Kaninerna behöver inte vara renrasiga. Läs gärna kriterierna i sin helhet här.
Som uppfödare erbjuder vi en möjlighet att synas på vår välbesökta hemsida, du kan titulera dig SKVF-uppfödare med vår logga och du får möjlighet att nätverka i en facebookgrupp med likasinnade uppfödare. Det kostar inget att stå på listan, utöver kostnaden för medlemskap i föreningen.
Om du är intresserad av att köpa kanin hittar du uppfödare som skriftligt garanterat att de håller sina kaniner enligt SKVF's råd och prioriterar God hälsa och Gott temperament över andra avelsmål. Inga fysiska kontroller görs på plats hos uppfödaren.
Ansök genom att fylla i formuläret nedan:
Skicka frågor till uppfodare@skvf.se
Vi hör av oss så snart vi har möjlighet.
Kom ihåg att vi är en ideell förening.
Dalarnas län
Kiedings kaniner
Fäggeby
Hemsida www.kiedingskaniner.se
Instagram @kiedings
Kiedings Kaniner är en seriös uppfödning av hoppkaniner sedan 2017, belägen i Dalarnas län. Aveln bedrivs väl planerad och noga genomtänkt, med hoppkaninens hälsa och hållbarhet i största fokus. I avelsarbetet inkluderas flera olika som Belgisk hare, Holländare, Dvärgvädur och främst av allt den svenska Hoppkorsningen.
Hälsorisk: Kaniner med hängande öron (risk för öronproblem)
Uppfödaren gör följande för att motverka risken:
Avlar aldrig på kaniner med "tunga" hängöron och avlar inte aktivt i syfte att öronen ska hänga. Många av dagens bästa hoppkaniner har ofta hängöron och eftersom att syftet med min avel bl.a annat är att bibehålla god hälsa hos våra tävlingskaniner samtidigt som de ska behålla sin tävlingskapacitet tar jag bara kombinationer där avkomman får lätta hängöron/uppåtstående öron. Lyser med ficklampa i öronen på mina vädurstypade kaniner för att ha koll på att allt ser rent och normalt ut.
Gävleborgs län
Tomtekullas kaniner
Hedesunda
Facebook "Tomtekullas kaniner"
Instagram @tomtekullaskaniner
En genuin kaningård med många hägn och stora utrymmen med kaninen i fokus där jag möjliggör den dagliga stimulansen för kaninen med naturens verktyg och den mänskliga hanteringen och intresset för kaninrasen.
Hälsorisk: Kaniner med lång päls (kan begränsa möjlighet att se, tvätta sig och m.m.)
Kaniner med hängande öron (risk för öronproblem) och kaniner med små öron (värmereglering)
Uppfödaren gör följande för att motverka risken:
Regelbunden hälsokontroll, samt minst 1ggr/år undersökt av veterinär vid vaccination. Klipper pälsen runt ögon, öron, nos och bakdel. Prioriterar svalka där kaninerna bor.
Hallands län
Fåglakullen
Frillesås
Instagram @faglakullen
Mail faglakullen@hotmail.com
Småskalig uppfödning av belgisk jätte med fokus på stora ytor och ett berikat kaninliv.
Hälsorisk: Jättekanin (lever kortare)
Uppfödaren gör följande för att motverka risken:
"Mina belgiska jättar bor stort i hägn så de blir automatiskt mycket smidigare än många andra jättar. Jag är även noga med att välja avelsdjur utefter deras hälsa och inte efter storlek."
Skåne län
Brödåkras kaniner
Svalöv
Instagram @brodakraskaniner
Mail info@brodakraskaniner.se
Hemsida www.brodakraskaniner.se
Jag avlar renrasig Liten rex till utställning och sällskap. Målet är trevliga och hälsosamma rastypiska kaniner i färgen white zobel blå.
Hälsorisk: Rexpäls (brist på morrhår, risk för trycksår)
Uppfödaren gör följande för att motverka risken:
"Jag undersöker morrhårens längd och avser att undvika avel på individer med extremt korta morrhår eller avsaknad av morrhår. Jag undersöker tassar regelbundet efter sår eller kala fläckar, och avlar aktivt på kaniner med så tät päls som möjligt för att i bästa mån skydda tassarna."
Uppsala län
Solbackens Kaniner
Härkeberga, Enköping
Instagram @solbackens.kaniner
Facebook Solbackens Kaniner
Hemsida https://www.solbackenskaniner.se/
Hos oss hittar man mysiga holländska kaniner. Uppfödningen startade 2004 och vi föder upp kaniner för utställning, avel och sällskap. Huvudmålet med uppfödningen är lugna, sociala, familjevänliga kaniner.
Hälsorisk: Ingen
Västra Götalands län
Kanineri Orangeri
Göteborg
Instagram @Kanineri.orangeri
Liten uppfödning av den ovanliga svenska rasen orange. Vi är väldigt noga med att våra kaniner kommer till bra, trygga hem där de får vara frigående inomhus eller ute i hage/häng. Våra kaniner är alltid välkomna tillbaka till oss om förutsättningarna förändras i hemmet.
Hälsorisk: Ingen
Östra Götalands län
Trädas kaninuppfödning
Mjölby
Instagram @Tradas.kaninuppfodning
Uppfödning av Dvärgteddy som värnar om kaninernas frihet och hälsa. Avlar på endast friska, sunda kaniner med bra temperament och fina linjer. Kaninerna har stora ytor att röra sig på. Gården tar emot besök av familjer som vill skaffa kanin och som inte kan pga av tex allergi, för att lära sig om Rasen eller för en stunds möte på kaninernas vilkor
Hälsorisk: Lång päls (Kan begränsa kaninens möjlighet att se, tvätta sig m.m.)
Uppfödaren gör följande för att motverka risken:
"Kontinuerlig pälsvård, trimm, klippning vid behov runt ögon:"
Län där vi saknar Godkända Uppfödare
Blekinge län Södermanlands län
Gotlands län Värmlands län
Jönköpings län Kalmar län
Norrbottens län Västerbottens län
Västmanlands län Västernorrlands län
Jämtlands län Kronobergs län
Östergötlands län Stockholms län
Örebro län
Ansök genom att fylla i formuläret nedan:
till uppfodare@skvf.se
Vi hör av oss så snart vi har möjlighet.
Kom ihåg att vi är en ideell förening.